Isnin, 8 November 2010

Serampang 2 mata

Awal bulan Nov aku bertugas di Sandakan. Ini kali pertama setelah hampir 8 tahun aku berkhidmat di Jabatan ini diberikan kesempatan untuk bertugas di luar kawasan di Dareah sendiri. Gembira tu memang ada. Jam 10 pagi kami bertolak ke Sandakan. Aku tidak keseorangan menaiki kereta Toyota yang dipandu oleh Nodin. Encik Suria duduk bahagian depan sementara aku dan Puan Aminah duduk selesa di belakang. 

Sambil menjamah makanan ringan, menikimati keindahan flora dan fauna disepanjang perjalanan. Aku terasa sedikit teruja dengan perjalanan ini. Tugasan kali ini adalah 'serampang 2 mata'. Kami mesti sampai di Sekolah Batu Sapi selewat - lewatnya jam 4.30 petang. Persiapan tempat perlu dilakukan. Majlis Penyerahan Surat Tawaran Kemasukan Ke UiTM Bagi Sesi 2010/ 2011 akan diadakan pada esok harinya ( 2 Nov ) bermula jam 10 pagi.

Belum pun sampai di Bundu Tuhan, Puan Aminah menerima panggilan berkenaan dengan pertukaran tempat. Majlis tersebut telah ditukarkan ke Dewan SMK Agama Sandakan. Kelam kabut sekejap. HEA terpaksa menghubungi semula calon² untuk memaklumkan mereka berkenaan dengan lokasi baharu. Kami terpaksa memendekkan masa rehat di Ranau untuk memastikan kami sampai ke perkarangan Sekolah SMK Agama sebelum jam 4.30 petang.

Encik Suria sibuk menghubungi rakan²nya disana untuk mendapatkan katerer bagi menyediakan makanan untuk majlis esok. Perihal makanan selesai. Cuma kerisauan timbul bila memikirkan soal dewan.

Syukur alhamdulillah, kami selamat sampai ke destinasi. Jumpa Puan Rohani PK HEM SMK Agama . Kelihatan keadaan dewan baru saja habis majlis. Beberapa orang staf MPS sibuk menyusun dan mengangkat kerusi keluar dari dewan. Maklumlah pada tarikh berkenaan demam Pilihanraya Batu Sapi tengah hangat . Dewan itu juga tidak lekang dari aktiviti - aktivti yang dianjurkan oleh pelbagai pihak. Masa terlalu singkat. Kami mulakan misi dengan mengemas dan membuat persiapan dewan...angkat & susun kerusi, Pasang Backdrop, Gantung banner, susun meja makan VVIP. Dr. Zamali juga turut serta dalam misi menyiapkan  dewan & Pentas. Terasa juga letihnya tapi best !

Disebabkan pertukaran tempat yang tidak dijangka, kami terpaksa menggunakan kekreatifan masing² untuk menampal banner yang sudah tertera lokasi asal penganjuran. Selesai.

Keadaan menjadi panik seketika. Encik Suria tidak berlepas dengan telefon bimbitnya. Banyak sudah kawan² dan kenalan yang dihubunginya untuk mendapatkan kerusi VVIP. Hampa. 

Kami mengambil keputusan untuk berehat dan mencari makanan untuk makan malam. Patutlah terasa benar laparnya. Sudah hampir pukul 10 malam rupanya. Sedang enak menjamu selera. Akhirnya ada panggilan berkenaan dengan kerusi VVIP tu dari seorang rakan Encik Suria. Syukur alhamdulillah. Selesai juga akhirnya.

Seharian dalam perjalanan dan persiapan dewan membuatkan kami benar² terasa keletihan. Ngantuk sangat². Esok kena bangun awal. Apapun, selesai saja Majlis pagi itu, petang kami ada tugasan lain. Ini kali pertama aku terlibat dengan pemantauan Pilihanraya. Jadualnya agak padat. Pagi sampailah ke malam.

Hari ke-3, aku mengambil kesempatan untuk singgah sekejap di Hospital Sandakan. Syukur alhamdulillah aku sempat juga meluangkan masa melawat bapaku yang ditahan disana. Puan Aminah turut sama menziarah.

Esok pagi ( 4 Nov ) kami akan pulang ke KK sudah. Saat meninggalkan keluargalah yang paling aku tidak suka. Apakan daya, tuntutan kerja. Semoga keadaan bapaku akan kembali pulih seperti biasa. Amin.

Belum pun hilang rasa penatku ketika berada di Sandakan. 5 - 7 Nov pula aku akan berada di Seremban.

Ada apa di Seremban...tunggu !

To be continue...

Tiada ulasan: